RIVM adviseert over maximaal geluidsniveau bij muziekactiviteiten

Bekijk het overzicht

Openbaar toegankelijke locaties met versterkte muziek (clubs, discotheken, cafés, scholen, etc.) zouden bij muziekactiviteiten voor mensen vanaf 16 jaar een geluidsniveau van maximaal 102 decibel gemiddeld over een kwartier moeten hanteren. Voor kinderen zou een lager gemiddeld geluidsniveau moeten worden gehanteerd. Dat adviseert het RIVM aan het ministerie van VWS in het rapport ‘Advies maximale geluidsniveaus voor muziekactiviteiten‘.

Omdat jonge kinderen minder goed in staat zelf maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen, wordt in het advies voor jongere kinderen een lager geluidsniveau genoemd. Er worden afzonderlijke grenswaarden geadviseerd voor jonge kinderen tot en met 13 jaar (gemiddeld 91 decibel over een kwartier), kinderen van 14 en 15 jaar (gemiddeld 96 decibel over een kwartier) en mensen vanaf 16 jaar (gemiddeld 102 decibel over een kwartier).

De geadviseerde maximale geluidsniveaus zijn niet gegarandeerd veilig voor het gehoor. Daarom is het volgens het RIVM van belang bezoekers van muziekactiviteiten te informeren hoe zij zelf het risico op gehoorschade kunnen beperken. Dit kan door gehoorbescherming te dragen, afstand te nemen van de geluidsbron (speaker) en door zogenoemde oorpauzes in te lassen.