Geluid van warmtepompen

Bekijk het overzicht

Nieuwe geluidseisen voor warmtepompen en airco’s die op 1 januari zouden ingaan in het nieuwe Bouwbesluit zijn uitgesteld tot 1 april 2021. Het ministerie geeft de bouw- en installatiesector hiermee wat extra tijd om zich voor te bereiden op de verandering.

Oorspronkelijk zouden deze eisen tegelijk met het nieuwe BENG-stelsel van kracht worden. Inmiddels is gebleken dat er nog geen volledige lijst is met alle maximale geluidsvermogens van op de markt beschikbare warmtepompen. Leveranciers moeten dat vermogen berekenen op basis van een rekentool, maar die tool was – zo stelden marktpartijen eerder – veel te laat beschikbaar, aldus het Vakblad Warmtepompen.

Met de nieuwe eis mag de buitenunit van lucht-luchtwarmtepompen en airco’s overdag maximaal 45 dB aan geluid produceren op de erfgrens en ‘s nachts 40 dB. Als de unit geen stille stand heeft, is de maximale geluidsproductie overdag ook 40 dB.

Minister Ollongren van Wonen is al een paar jaar bezig met warmtepompen die te veel herrie maken. De opmars van de energiezuinige apparaten zorgt steeds vaker voor geluidsoverlast bij omwonenden.

Veel nieuwe warmtepompen zijn al een stuk stiller dan voorheen. De apparaten worden uitgerust met bijvoorbeeld grotere ventilatoren.

Bron: geluidnieuws.nl